Mononukleóza
Aukro.cz
Posilovač vlasů dodá "Hair company Ltd."
"Kouzelníci s.r.o." - Nemožné na počkání, zázraky do tří dnů.
Rovnáky na ohýbáky u firmy "Podvodník & syn"

Zde může být i Vaše reklama!
mononukleoza@ajgl.cz

Recepty

Tady jsou recepty, které mi posílají spřízněné duše, nejčastěji mamky, které si dokáží poradit i s takovým kouskem, jako je jaterní dieta. Pokud máte i vy svůj oblíbený dietní recept, neváhejte ho poslat.

vybrat všechny recepty | zrušit výběr u všech
označené recepty: rozbalit | schovat | otevřít v novém okně

zobraz recept Řízek (L. Okenfussová)
(1 porce) dia
100g libového masa (kuřecí, krůtí, telecí nebo vepřové); hladká mouka; vejce (bílek); odtučněné mléko
Plátek kuřecího, krůtího, telecího, vepřového, nebo i rybího masa naklepeme a osolíme. Obalíme v hladké mouce, rozšlehaném vaječném bílku s trochou odtučněného mléka ( O,5 % tuku, je vhodnější než nízkotučné, které má 1,5 % tuku ) a ve strouhance. Čtverec alobalu potřeme malou kapkou oleje, aby se maso nelepilo. Řízek zabalíme a pečeme, nejlépe v remosce asi 25 až 30 minut, podle druhu masa. Lze péci i na roštu v troubě, ale to se musí víc hlídat, aby řízek nebyl vysušený.
zobraz recept Řízek (Veronika Sovová)
(1 porce) dia
stejné jako v předchozím receptu
Nejsem si jistá tím tukem na alobalu pečeným 30min. Při přísné dietě bych takový pokrm nedoporučila, ale při volné dietě není taková náhražka potřeba. Pokud použijete kvalitní olej na smažení, řízek nepřipálíte a ihned z horkého oleje na okamžik ponoříte celý do vroucí vody (doporučuji použít kleště, ať ho neutopíte), můžete si jednou za čas dopřát normální řízek- nebojte je to fakt dobrý.
zobraz recept Maso v alobalu (Veronika sovová)
(1 porce) dia
100g masa (kuře, krůta, telecí), kořenová zelenina, majoránka, kousek másla
Plátky libového masa (kuře, krůta nebo telecí) nasolíme příp. naklepeme, vložíme do alobalu spolu s nakrájenou kořenovou zeleninou (lze i mražená směs na svíčkovou) a posypeme majoránkou. Pečeme podle druhu masa 30 - 50min. Pokud nám to dieta dovolí přidáme na hotové jídlo kousek másla a zvolíme přílohu (brambory, rýže, bramborová kaše).
zobraz recept Mrkvová papů (Veronika Sovová)
(1 porce) dia
100g libového masa, mrkev, sůl, kousek másla, brambory nebo rýže jako příloha
Plátky libového masa, příp. pokrájeného na kousky, vložíme do Papinova hrnce (je to rychlejší) spolu s celými očištěnými mrkvemi (množství i velké -podle chuti). Osolíme, podlijeme vodou a dusíme do změknutí (cca 15min podle velikosti mrkví). Celé mrkve vyjmeme, necháme trochu vychladnout a na hrubém struhadle nastrouháme do zbylého vývaru. Zase můžete přidat kousek másla a nebo ho dát na přílohu (asi brambory, ale dá se trocha zamíchat do rýže a vytvořit "rizoto".
Pokud máte mít snížený přísun bílkovin, maso vyndejte a dejte sníst někomu jinému. Nebo ho zmrazte a, až lékař povolí, nakrájejte třeba do rizota.
zobraz recept Zapečené brambory (onkri)
(1 porce) dia
3 brambory; 30g sýra (různé druhy); 30g šunky
Brambory ve slupce uvaříme a následně oloupeme, nakrájíme na kolečka a naskládáme na talíř. Prokládáme různými druhy sýrů a přidáme i pár koleček šunky. Strčíme do mikrovlnky a necháme zapéct, dokud se sýr neroztaví. je to rychlý a jednoduchý...
zobraz recept Červené těstoviny s masem (onkri)
(1 porce) dia
těstoviny 100g; 1 rajče; 1/2 papriky, 30g kuřecího masa
Těstoviny uvaříme, promícháme s nakrájenou syrovou paprikou a rajčaty a s na kostičky nakrájeným kuřecím masem (vařeným). Všecko je to bez chuti ale co bychom po té naší dietě chtěli...

Následující recepty jsou ukázky z brožury "Diety při onemocnění mononukleózou". Ta obsahuje několik slov o tom, co je mononukleóza a jak ji léčit. Hlavně ale obsahuje na padesát užitečných receptů, co konkrétně vařit. Recepty jsou rozděleny do pěti skupin podle typu jídla (polévka, hlavní jídlo, dezert...). Po jednom receptu z každé skupiny najdete jako ukázku zde.
zobraz recept Rýžová polévka
(4 porce) dia
30g rýže, 40g mrkve, 40g petržele, 20g celeru, sůl petrželová nať
Zeleninu očistíme, nakrájíme na nudličky a dáme vařit do osolené vody. Spařenou rýži propláchneme a také přidáme do polévky. Do hotového pokrmu doplníme drobně nasekanou petrželku.
zobraz recept Brambory plněné masem
(4 porce) dia
80g libového masa (směs vepřového, králičího, hovězího), 600g brambor, kmín, sůl, petrželová nať, olej
Očištěné maso nakrájíme na malé kousky, podlijeme, osolíme a podusíme. Velké brambory oloupeme, rozkrojíme na poloviny a vydlabeme. Hotové maso rozemeleme, smícháme s nasekanou petrželkou a vzniklou směsí naplníme brambory. Pokapeme olejem, posypeme kmínem a narovnáme do zapékací misky vymazané olejem. Podlijeme malým množstvím vody a udusíme.
zobraz recept Tvarohový knedlík
(4 porce)
400g měkkého tvarohu, 80g krupice, 40g strouhanky, 1 vejce, 80g mléka (1 procento tuku), sůl
Tvaroh utřený s vejcem a mlékem osolíme, přidáme krupici i strouhanku a promícháme. Z těsta vytvarujeme váleček, který zabalíme do vyždímaného ubrousku namočeného ve studené vodě, na koncích převážeme provázkem, vložíme do vařící osolené vody, kde jej necháme podle velikosti 10-20 minut. Hotový knedlík vybalíme, nakrájíme na kolečka a podáváme s ovocnou omáčkou.
zobraz recept Sýrový koláč
(4 porce) dia
1 sáček směsi na bramborové těsto, 1 vejce, 200g taveného sýra, 200 ml mléka, 40g oleje, petrželka, bazalka, majoránka, 400g strouhaného sýra (4 různé druhy -například Čedar, Rovenský, uzený Eidam, Moravský bochník)
Směs na bramborové těsto připravíme podle návodu (potřebujeme k tomu 1 vejce a vodu). Pečicí formu vymažeme olejem a těsto v ní rozetřeme ve vrstvě asi dva centimetry silné - nezapomenout na dostatečně vysoké okraje těsta. Koláč pak posypeme majoránkou, bazalkou a sekanou petrželkou. V teplém mléku rozpustíme tavený sýr (pro zrychlení přípravy je lze rozmixovat). Vzniklý hustý - krém nalijeme v tenké vrstvě na těsto, posypeme strouhaným sýrem, například v pořadí Rovenský, Moravský bochník, uzený Eidam a Čedar. Střídáme vždy vrstvu sýra a vrstvu krému. Koláč zapečeme v mírně vyhřáté troubě, před dokončením zvýšíme teplotu, aby povrch zčervenal.
zobraz recept Mrkvový salát
(4 porce)
200g mrkve, 20g cukru, sůl, pomeranč
Mrkev očistíme a jemně nastrouháme. Z pomeranče vymačkáme šťávu, osladíme cukrem, přidáme špetku soli a vzniklým nálevem mrkev přelijeme.

Brožuru objednávejte v internetovém obchodě vydavatelství MAC.
Objednat "Diety při onemocnění mononukleózou"

vybrat všechny recepty | zrušit výběr u všech
označené recepty: rozbalit | schovat | otevřít v novém okně |